To simple råd til at undgå farligt bly i drikkevandet.

 

Alt afhængig af hvilken vandhane som du drikker af, er der en risiko for, at du indtager bly i større mængder end de tilladte maksimumgrænser. Dog kan du som forbruger selv gøre noget for at minimere indtagelsen af bly fra drikkevandet.  

 

”Der har sådan set altid været bly i vores vandhaner, da amaturet oftest er lavet af rødgods, som er en legering af kobber med tin, zink og normalt bly. Blyet tilføres i små mængder for at gøre rødgodset nemmere at bearbejde, hvilket også er tilladt i EU” fortæller Erik Hansen, blyspecialist hos rådgivningsfirmaet Cowi, til Politikken.dk.  

 

Det er specielt om morgenen, hvor vandet har stået stille en hel nat i rørene, at der findes ekstra meget bly i vandet. Et godt råd er derfor, hvis du ikke har et omvendt osmose anlæg, at lade vandet løbe i 15-20 sekunder, inden du indtager det.

 

Som udgangspunkt er eksponeringen af bly over en længere periode det som er mest alvorlig for helbredet. Et enkelstående tilfælde er ikke farligt. Men drikker man oftest fra vandhanen derhjemme uden at have et osmose anlæg eller lader vandet løbe først, så vil man være i fare for at optage farlige mængder bly i kroppen.

 

Børn og gravide mest udsatte
Bly skader hjernens udvikling og derfor udgør den altså en særlig risiko for gravide og mindre børn som stadig er inden for skolealderen. Faktisk kan selv ekstremt små mængder bly skade forstret og små børns indlæringsevne. Derfor er værdien er bly frit vand altså ekstra høj ved disse to segmenter.    

 

For at opsummere kan du altså undgå for meget bly i vandet ved disse to metoder:

 

1)    Lad vandhanen løbe i 15-20 sekunder før du drikker det

2)    Køb et omvendt osmose anlæg hos Ecovand.dk

 

Ved køb af et af vores omvendt osmose anlæg slipper du samtidig for pesticider i dit dikkevand. Læs mere om vores produkter og alle fordelene her.