>> Læs mere om vores drikkevand og hvordan du kan sikre dig rent drikkevand til dig og din familie <<

Sprøjtegift fra private haver fundet i det århusianske drikkevand. Århusianske vandværker går sammen til kamp for det rene drikkevand.

Det er ofte landmændene der får skylden når sprøjtegifts rester bliver fundet i vores drikkevand, men nye undersøgelser viser, at det også har en konsekvens for vores grundvand når private husejere bruger sprøjtegift i deres egne haver.^^

Mange haveejere kender nok til synet af tidsler der vælter op imellem fliserne på terrassen eller det gule hav af mælkebøtter som klæber sig op af husmuren. Det giver følelsen af, at ukrudtet altså er et skridt eller to foran. Derfor kan det i sådanne situationer virker som en kærkommen og hurtig løsning, at finde sprayflasken med sprøjtegift frem fra kælderen og få problemer sprøjtet væk så at sige.

Selvom denne løsning kan virke fint på den korte bane, kan det dog give alvorlige problemer på den lange bane. 

- Det er en rigtig dårlig ide at tage ukrudtet med sprøjtegift. Vi bor nemlig oven på vores eget drikkevand her i Aarhus Kommune. Når vi bruger sprøjtegift i vores haver, kan det ende i grundvandet og forurene grundvandsressourcerne, som er kilden til vores drikkevand, siger geolog Bo Vægter, der sidder i bestyrelsen for en forening af vandværker i Århus Kommune, til tv2 Østjylland.

- Bare 1 gram sprøjtegift kan forurene en families forbrug af drikkevand i 80 år, forklarer han. (læs originalartiklen hos TV2 Østjylland)

>> Læs mere om vores drikkevand og hvordan du kan sikre dig rent drikkevand til dig og din familie <<

Grundvandet bliver værre og værre.
Drikkevandet i Danmark har altid ligget i den bedre halvdel af Europa og har igennem årene generelt været ganske ok. Siden år 2000 har der dog været en tendens til, at mængderne af skadelige stoffer i både grundvand og drikkevand er stigende, hvilket ses bl.a. i form af rester fra sprøjtegift fra landbruget. Det kommer derfor ikke så noget chok for fagfolkene, at vores grundvand ikke er hvad det har været. De stigende tal af drikkevands brorringer der viser forhøjet antal af pesticider er dog blevet for meget for de Århusianske vandværker, og de vil derfor gå til kamp for det rene drikkevand.

Kampagne i gang
Helt præcist kan vandværkerne konstatere, at der er fundet rester efter sprøjtegift i 40 procent af boringerne efter grundvand i Aarhus kommune. Vandværkerne er derfor gået sammen om en kampagne, som der lanceres i dag d. 29 marts, som også er FN´s internationale vanddag. Kampagnen hedder ”Til kamp for det rene drikkevand – drop sprøjtegift i haven” og skal forsøge at få århusianerne til at bruge mindre sprøjtegift i haverne.

- Vi opfordrer meget til, at århusianerne lader være med at sprøjte, siger Bo Vægter.

- Vandværkerne ser gerne, at private holder sig fra sprøjtegift. Vi er en ret folkerig kommune, og der er boringer i stort set hele kommunen. Derfor ligger mange huse i områder, hvor det regnvand, der falder på deres grund, siver direkte ned i det vand, der bliver omdannet til drikkevand.


>> Læs mere om vores drikkevand og hvordan du kan sikre dig rent drikkevand til dig og din familie <<